Tom Hardy: Drsňák s tváří zajíčka

Edward Thomas Hardy má za sebou kupu rolí, díky kterým si získal nemalý počet filmových fandů. Jeho cesta k titulu nejobsazovanějšího herce současnosti ale nebyla vůbec lehká.

Patnáctého září v roce 1977 v Londýně se Thomas narodil jako jedináček spisovateli Edwardovi a umělkyni Anne Hardyovým. Začínal jako model, a právě v této době přišly problémy s alkoholem a závislost na kokainu.

„Skončil jsem sjetej a vystrašenej na místě, které mě děsilo. Kolikrát jsem se vzbudil někde na druhým konci Londýna, v posteli s někým, koho neznám, a krvácel jsem. Takhle to bylo na denním pořádku. Pak jsem šel normálně do práce. Nechtěl jsem, aby si někdo všiml, že jsem mimo, ale skrýt se to nedalo.“

tom-hardy-4

V roce 2001, po ukončení studií (v dětství navštěvoval školu pro chlapce a herectví se věnoval na Drama Centre London a na Richmond Drama School, jedním z jeho kantorů byl i oscarový herec Anthony Hopkins), debutoval v televizní minisérii Bratrstvo neohrožených a ve filmu Černý jestřáb sestřelen. Ihned po natáčení Star Treku: Nemesis v roce 2002 vyhledal Tom pomoc a nastoupil protialkoholní léčbu. Od té chvíle je „čistý“. Předtím se stihl po pěti letech rozvést se svou ženou, která nedokázala tolerovat jeho opilecké záchvaty. V následujících letech se věnoval práci ve filmu, v televizi a vystupoval často i na divadelních prknech.

V roce 2006 zvládl založit divadelní společnost, ve které režíroval i hru Blue on Blue napsanou jeho otcem. O rok později se objevil v televizním filmu Stuart: Život pozpátku. V tomto příběhu podle skutečné události si zahrál bezdomovce Stuarta, který byl brutálně mučen a jeho smrt není dodnes vyřešena. Za jeho přesvědčivé podání si vysloužil nominaci na cenu BAFTA.

Za svou roli ve filmu RocknRolla získal velkou popularitu mezi kritiky za dokonalé ztvárnění gaye Boba. Od té doby ho novináři kamenují dotazy na jeho sexuální orientaci.

tom-hardy-5

„Pane Bože, jsem herec. Jsem umělec. Hrál jsem s každým a všechno. Teď mi je 30 a není to pro mě. Skončil jsem s experimentováním.“

Stejně tak se v roce 2008 ukázal ve filmu Bronson, kde hrál násilníka Charlese Bronsona a za tuto roli získal British Independent Film Award. Kvůli této roli kompletně změnil svůj vzhled a přibral 20 kilo. Po dobu pěti týdnů udělal každý den až 2 500 kliků. A v tomto úspěšném roce se mu narodil syn Louis.

„Jsem si vědom, že je ze mě Skype otec a to je opravdu smutné. Ale je to hlavně díky tomu, že chci zajistit dostatek finanční prostředků pro svého syna.“

Po uvedení filmu Počátek v roce 2010 se stal jedním z nejvyhledávanějších herců Hollywoodu. Znovu si ho vyhlédl i Christopher Nolan, který byl spokojený s Tomem již v Počátku. V Nolanově filmu Temný rytíř povstal ztvárnil roli Banea pro roli s tak typickou maskou.

tom-hardy-2

Aktuálně Tom předvádí své herecké kvality v zatím nejlépe hodnoceném filmu roku ve sci-fi Šílený Max: Zběsilá cesta. V roce 2017 ho čeká nový film Christophera Nolana Dunkerk, ve kterém si zahraje letce.

Tom se několik let věnuje charitě, stal se patronem charity Flack, která podporuje bezdomovce v Cambridge.

Vybraná herecká filmografie:

2020 – Mad Max: The Wasteland
2018 – Venom
2017 – Dunkerk
2015 – Dítě číslo 44, Šílený Max: Zběsilá cesta
2014 – Špinavý prachy
2012 – Temný rytíř povstal, Tohle je válka!
2011 – Jeden musí z kola ven, Warrior
2010 – Počátek
2008 – Bronson, RocknRolla, Sucker Punch, Stuart: Život pozpátku (TV film)
2006 – Marie Antoinetta
2004 – Po krk v extázi
2003 – Hra o smrti
2002 – Star Trek X: Nemesis
2001 – Bratrstvo neohrožených (TV seriál), Černý jestřáb sestřelen

Líbí se vám tento článek? Přidejte si Filmového guru na Facebooku a nenechte si ujít další novinky ze světa filmu.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge